Pagina 1 van 1

Hallo

BerichtGeplaatst: zo okt 14, 2018 11:09 am
door dragon2
Goededag,

Ik heb mezelf vandaag ook maar eens geregistreerd hier na al een poosje alleen gelezen te hebben.

Ik ben dit jaar voor het eerst begonnen met pepers zaaien, iets aan de late kant en vanwege een verhuizing in mei is wat ik al had helemaal in de soep gelopen (te lang in de zaaibakjes laten zitten, verzopen, verschimmeld, te droog, enz) :|

De enige pepers die het goed deden waren een paar 'gewone' die ik aan mijn vader had meegegeven. Die had ze plompverloren vanuit zaaibakje in potten in de tuin gezet, en de meeste groeien nog mooi uit ook (alleen eten mijn ouders geen pepers...) .

Beetje jammer dit jaar dus :?

Volgend jaar is het plan het beter te doen :D

Ik heb zaden van heel veel verschilende soorten pepers en paprika's, waaronder ook zelf gedroogde van mini paprika's. Een beetje teveel soorten denk ik :lol: maar ik wil altijd teveel. Ik heb ook gegarandeerd zaden over, zeker van de hetere soorten want die kan ikzelf helaas niet meer eten en familie enz is er ook niet gek op. Mijn favs zijn padron, jalapeno enzo, en lomboks.

Mijn plan voor 2019:

Ik heb een vensterbank en een tuin, 1 vensterbank 'kasje' met verwarming en een paar zonder, een stapel kokostabletten, en een stapel (buiten)potten van 10l tot 35l. En een oud 60cm aquarium bedenk ik me net.
5L chillifocus is onderweg als het goed is.
Ook heb ik vandaag plastic labeltjes besteld (bij aliexpress) omdat de houten die ik had al snel niet meer leesbaar waren in het (te vochtige?) kasje...

Mijn plan is in januari te beginnen met zaaien. En hopelijk even later met een overschot aan plantjes en pepers te zitten :P

(Beginners) tips zijn welkom, ook over hoe pepers te drogen in de oven/in te vriezen trouwens.

Re: Hallo

BerichtGeplaatst: ma okt 15, 2018 5:34 am
door Victorus
Leuk, en welkom hier.
Even over het zaad. Ik hoop dat je dat uit rijpe (meestal rode) pepers geoogst hebt, anders komt er niets van op.

Re: Hallo

BerichtGeplaatst: ma okt 15, 2018 2:14 pm
door donaldk
Probeer de oven rond de 50 graden te houden. 57 graden is de kritische grens waar je ze niet boven wilt hebben, volgens Sol. De uitleg zalook wel terug te vinden zijn. Als het kan gebruik convectie=hetelucht. En Zet dan deur op kiertje voor ontsnappen vocht.

Open snijden, ontzaden dan met open kant naar boven leggen. Ik gebruik barbecue trays dan kan de lucht er van alle kant nog wat bij komen.

Re: Hallo

BerichtGeplaatst: ma okt 15, 2018 2:34 pm
door dragon2
Victorus schreef:Even over het zaad. Ik hoop dat je dat uit rijpe (meestal rode) pepers geoogst hebt, anders komt er niets van op.


Ik heb er al wat van op laten komen eerder dit jaar, was alleen te laat en vanwege verhuizing vanalles mis dus de 3 planten die er nog zijn hebben nooit vruchten gegeven. Maar ze kwamen wel op :h

donaldk schreef:Probeer de oven rond de 50 graden te houden. 57 graden is de kritische grens waar je ze niet boven wilt hebben, volgens Sol. De uitleg zalook wel terug te vinden zijn. Als het kan gebruik convectie=hetelucht. En Zet dan deur op kiertje voor ontsnappen vocht.

Open snijden, ontzaden dan met open kant naar boven leggen. Ik gebruik barbecue trays dan kan de lucht er van alle kant nog wat bij komen.


Ah bedankt, we zullen het eens gaan proberen. Ik heb geen geld en geen plek voor een droogapparaat, een hete lucht oven heb ik al, vandaar. Het probleem is wel dat ik katten heb en als de oven urenlang een stukje openstaat in de (open) keuken ben ik benieuwd of ik 1) geen last krijg van de chilli dampen en 2) geen nieuwsgierig kitten de deur opentrekt of poot/neus erin stopt :roll:

Re: Hallo

BerichtGeplaatst: ma okt 15, 2018 4:38 pm
door snx
Welkom, Pratchett fan! :) Small Gods gaat meteen weer 's op het leeslijstje.

Wat betreft het effect van de chili-dampen... er is maar één manier om erachter te komen. :twisted: Met milde pepers valt het best mee, denk ik, maar ja, die beleving verschilt per persoon.

En invriezen, tsja, wat valt daar nog over te zeggen? Uitstekende bewaarmethode, je bent alleen na ontdooien het knapperige kwijt, en fermenteren van alleen ontdooide pepers lukt ook niet. Maar mocht je ze alsnog willen drogen of saus van maken of in een gerecht gebruiken dan kan dat prima.

Re: Hallo

BerichtGeplaatst: ma nov 05, 2018 10:03 pm
door Robert
Welkom Dragon!

En heel herkenbaar dat het in het begin wat minder goed lukt, des te groter de uitdaging om het daarna beter te doen, en dat gaat je vast lukken!