Nogmaals voeding

Nogmaals voeding

Berichtdoor Victorus » ma okt 15, 2018 12:48 pm

Een maand of wat geleden is hier een uitgebreide discussie geweest over voeding, mede omdat de A + B voeding van Billy (voorlopig?) niet meer leverbaar is. Het lijkt me nuttig om met oog op het naderende groeiseizoen 2019 hier op terug te komen.

Indertijd heeft Billy een A + B voeding samengesteld met informatie van de WUR. De analyse op het etiket van Chilli Focus was onvolledig. Wat er toen ontbrak waren de percentages magnesium en zwavel. Er stond wel op dat die stoffen er in zaten. Deed men dat uit concurrentieoverweging of had men iets te verbergen? Zwavel bindt zich in hoge concentraties aan calcium zodat die stoffen dan niet meer opneembaar zijn door de plant. Het wordt daarom meestal gescheiden als twee componenten voeding aangeboden. Een eigen samengestelde A + B zou dan beter moeten zijn.

De complete analyse van Chilli Focus is inmiddels wel bekend en is sindsdien iets gewijzigd. De voedingspercentages zijn nu als volgt met tussen haakjes de percentages van A + B, naar N = 3.0 omgerekend om tot een zinnige vergelijking te komen. De micro voedingsstoffen laat ik buiten beschouwing maar die zijn uiteraard in beide voedingen aanwezig.

N: 3,0 (3,0), P: 0,5 (0,5), K: 4,2 (3,7), Mg: 0,7 (0,5), Ca: 1,8 (2,8), S: 0,3 (0,6)

Als je Chilli Focus op http://www.amazon.co.uk opzoekt vindt je er veel lovende beoordelingen. De wat lagere Ca en S waardes doen gezien deze beoordelingen kennelijk geen afbreuk aan de kweek. Achteraf gezien was er toen dus niet echt een goede reden om een eigen A + B voeding te maken of het zou om de prijs moeten zijn. De humus en fulvine zuren in Chilli Focus versnellen de opname van voeding zodat deze voeding al een voorsprong op de A + B heeft.

Als je een standaard voeding uit de tuinbouw neemt valt de kostprijs per liter gietwater veel lager uit dan bij voeding met Chilli Focus. Als je Kristalon Witmerk of Kristalon Bruin met Calcinit in water oplost en dat verdund mengt heb je ook een bruikbare pepervoeding. Maar die zijn alleen in zakken van 25 kilo te koop. Er zijn ook andere vloeibare 2 of 3 componenten voedingen in plastic flessen te koop zoals die van General Hydrophonics en Cellmax. Bij geen van die merken zijn de percentages van de verschillende voedingsstoffen voldoende in balans voor de teelt van pepers. Ze zijn ook duurder dan Chilli Focus dus waarom zou je ze kopen?

De Kristalon met Calcinit mengsels kan je het beste in de volgende verhouding mengen. Kristalon Witmerk + Calcinit in verhouding 1 : 0,6 en Kristalon Bruin + Calcinit in verhouding 0,6 : 1. De percentages van de voedingstoffen komen zo dichter bij die van de A + B van Billy. De volgende regels geven de voedingspercentages van deze mengsels met tussen haakjes weer de A + B percentages. Eerst het Kristalon Witmerk mengsel, er onder het Kristalon Bruin mengsel.

N: 3,0 (3,0), P: 0,6 (0,5), K: 3,7 (3,7), Mg: 0,4 (0,5), Ca: 2,0 (2,8), S: 0,6 (0,6)
N: 3,0 (3,0), P: 1,1 (0,5), K: 4,0 (3,7), Mg: 0,4 (0,5), Ca: 4,6 (2,8), S: 2,9 (0,6)

Het Witmerk mengsel is een bijna perfecte imitatie van de A + B van Billy. Ook de waardes van de micro voedingsstoffen zijn nagenoeg gelijk. De Kristalon voedingen zijn zo'n 100 keer goedkoper per liter gietwater dan Chilli Focus in 5 liter verpakking (transportkosten niet meegerekend). Maar je moet dat wel in perspectief zien. Ik zelf maak iets van 150 liter gietwater per jaar aan. Dat komt met Chilli Focus neer op 5 euro per jaar tegen een paar cent met de Kristalon voedingen. Voor dat verschil heb ik het gemak van een vloeibare voeding en niet het gedoe van droog opslaan van Kristalon en Calcinit (dat vast altijd in de weg staat) of het gedoe van verkoop, verpakking en verzending van een paar kilo's.

Correctie: Ik had bij de Ca waarde van het witmerk mengsel een typefout gemaakt en de waarde van 2,9 naar 2,0 veranderd. Wel wat lager dan de A+B waarde maar toch nog hoger dan de Chilli Focus waarde.
Laatst bijgewerkt door Victorus op di okt 16, 2018 9:30 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Victorus
 
Berichten: 528
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 126 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor donaldk » ma okt 15, 2018 3:25 pm

Tja als het echt heet is zoals deze zomer kan ik wel 150 liter per keer geven. Ik had zuinig aangedaan met de a + b uit de commerciele teelt. Want het was maar 700, 800 L, dus zou anders krap worden voor seizoen en dat bleek ook. En ik begon pas ergens eind mei opzo met de a+b. Ik kon daar later niet meer aan komen en ik had geen puf om Wagpep mengsel klaar te maken. Ik kon een zakje Bruin en zakje Wit kopen en heb dat dus gedaan. Nu nog afgesloten/vochtvrije opslag verzinnen. Voor rest van seizoen een pond van elk opgelost in 10 Liter water, bij klassieke 1Kg :1 Kg voorschrift per kubieke meter water dus goed voor 500L water.

Overigens heb ik op een hennepforum gelezen dat ze bij opkweek minder B gaven, waardoor ze korter op elkaar staande internodes krijgen voor grotere productie. Ongeacht verlichting. Een goede tip voor ons chilikwekers, in de vensterbank.

Ben je net als Billy uitgegaan van advies voor open drainage? Of het Robert/Wagpep(?) recept op basis van gesloten circulatie en de lagere voedingswaarden daarin.

:( Heb ik toch weer sub-optimale voeding, met Bruin.
Avatar gebruiker
donaldk
 
Berichten: 3904
Geregistreerd: za sep 01, 2012 4:36 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 610 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Victorus » ma okt 15, 2018 6:36 pm

Re: Donaldk

Donald,

Met Kristalon Bruin heb je best een goede voeding, maak je geen zorgen. Wat ik zou willen is dat mensen van dit forum mijn berekeningen nalopen zodat er een consensus ontstaat. Daar hebben we allemaal wat aan. Als ik er eerder aan gedacht had om de genoemde voedingen in andere mengverhoudingen na te rekenen dan had ik de bevindingen wel eerder gemeld. Maar ja voortschrijdend inzicht komt met de tijd.
Victorus
 
Berichten: 528
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 126 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor snx » ma okt 15, 2018 7:19 pm

Ik kan niet je berekeningen controleren, maar ik kan je wel verwijzen naar deze post:
In geval van Kristalon bruin, mengverhouding simpelweg 1 g/l Kristalon en 1 g Kalksalpeter [...]


Tenzij je kan aangeven dat Calcinit een andere samenstelling heeft dan de door Wim geadviseerde kalksalpeter, of de voeding anders toepast dan hij, of een andere goede reden kan aandragen voor het verschil, ben ik persoonlijk dan toch geneigd zijn advies aan te houden.

Edit: en van Chili Focus heb ik begrepen dat er ook versies waren (zijn?) waarin de magnesium flink tekort schoot, vandaar de noekepoekesap toevoeging, maar misschien laat mijn geheugen me in de steek.
seizoen 2013, 2014, 2016, 2018
Avatar gebruiker
snx
 
Berichten: 1102
Geregistreerd: zo jul 21, 2013 10:38 pm
Woonplaats: Groningen
Has thanked: 780 times
Been thanked: 729 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Victorus » di okt 16, 2018 7:05 am

Je kan de berekening eenvoudig controleren door de NPK waardes van Kristalon Bruin / Kristalon Witmerk en Calcinit op het Internet op te zoeken en in een spread-sheet te zetten. Vervolgens tel je de waardes op met inachtname van de mengverhouding. Vervolgens reduceer je alle waardes met dezelfde factor om N op 3% te krijgen. Die vergelijk je met de post van Billy waarin hij de NPK samenstelling gaf van A+B. Doe dat ook eens met mengverhoudingen 1 : 1 en je ziet hoe de verschillen met A+B toenemen.

Wat betreft ChilliFocus was toen geen Mg percentage bekend. Er waren slechts vermoedens dat die te laag zouden zijn. Ik concludeer dat de samenstelling van Chilli Focus iets veranderd is omdat er vroeger een heel klein beetje NH4 in zat (naast de NO3) en nu niet meer. Misschien zijn er ook nog andere veranderingen geweest maar veranderingen in het magnesiumpercentage zijn niet te constateren.
Victorus
 
Berichten: 528
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 126 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor donaldk » di okt 16, 2018 9:54 am

Die staan zowel in NPK percentages als waardes op de zak.

Calcinit is Kristalon/Yara's wateroplosbare Kalksalpeter. Je hebt ook nog andere merken, volgens Haifa die een hooggedoseerde ammoniumarme versie op de markt bracht vorig jaar is de rest allemaal van een standaard samenstelling. Maar ik had eerder een ander merk gepost dat een andere samenstelling had. Maar dat kan ik via de forumzoekfunctie niet meer vinden.

Marktleider Calcinit:
Stikstof totaal (N) : 15,5%
nitraatstikstof : 14,4%
ammoniumstikstof : 1,1%
Calciumoxide (CaO) 26,5%


https://www.horticoop.nl/media/DocWebSh ... 112186.pdf

Elementen Haifa Cal® Prime kalksalpeter standaard
N-Totaal 17,0% 15,5%
N-NO3 16,7% 14,4%
N-NH4 0,3% 1,1%
CaO 33,0% 26,5%
Ca 23,5% 18,9%

Haifa Cal® Prime is een nieuwe hoog geconcentreerde, wateroplosbare
calciummeststof specifiek bestemd voor fertigatie. Deze nieuwe
meststof bevat een hoog gehalte aan beschikbaar calcium, belangrijk
voor een stevige celwand en behoud van kwaliteit van het gewas.
Haifa Cal® Prime bevat voornamelijk stikstof in de vorm van nitraat (NO3
). (In plaats van N-NH4)
Dit is gunstig voor een efficiënte opname van calcium.

En http://www.groentennieuws.nl/artikel/15 ... -ammonium/:
Door dit hogere gehalte wordt de pH in het teeltmedium soms nadelig beïnvloed. Een teveel aan ammoniumstikstof kan ook de opname van kali en calcium verstoren. Naast een lager ammonium, is Haifa-Cal Prime ook hoger geconcentreerd waardoor er per saldo minder kilogrammen product nodig zijn om de planten te voorzien van calcium.

Je hebt Billy's recept gevolgd=open drainage in plaats van gesloten systeem WUR advies?
Avatar gebruiker
donaldk
 
Berichten: 3904
Geregistreerd: za sep 01, 2012 4:36 am
Has thanked: 61 times
Been thanked: 610 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Victorus » wo okt 17, 2018 7:29 am

Als je Calcinit verwisseld met Haifa Cal in het witmerk mengsel dan blijven de verhoudingen gelijk (alleen het tweede cijfer achter de komma verandert iets), echter de Ca waarde neemt toe van 2,0 naar 2,4. Dat pakt dus gunstiger uit. Bij het Kristalon bruin met Haifa Cal mengsel verslechteren de onderlinge verhoudingen in elke mengverhouding.

Ik ben uitgegaan van het A+B mengsel zoals Billy dat hier gepubliceerd heeft. N: 2,18 P: 0,35 K: 2,66 Mg: 0,36 Ca: 2,05 S: 0,44

Het klopt dat de samenstelling van voeding voor open systemen verschilt van die voor gesloten systemen. Wat ik gedaan heb is met tuinbouw mengsels een vervanger proberen te vinden voor de A+B van Billy. Die zal in het verleden zowel in open als in gesloten systemen gebruikt zijn. Voor de professionele kweker zal het wel uitmaken maar de hobby kweker zal het verschil mogelijk niet eens merken, maar dat kan ik mis hebben.
Victorus
 
Berichten: 528
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 126 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Eugene » wo okt 17, 2018 8:33 am

Interessant draadje! Voor mijn begrip: open betekent "met het gietertje" (potgrond)? En gesloten betekent "vanuit een vat rondpompen" (hydro)?
Avatar gebruiker
Eugene
 
Berichten: 449
Geregistreerd: zo mei 11, 2014 11:30 am
Woonplaats: Roosendaal
Has thanked: 540 times
Been thanked: 371 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Victorus » wo okt 17, 2018 9:47 am

Re Eugene,

Dat klopt!
Victorus
 
Berichten: 528
Geregistreerd: wo aug 07, 2013 1:52 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 126 times

Re: Nogmaals voeding

Berichtdoor Abio » wo okt 17, 2018 2:15 pm

Zelf gebruik ik ook Calcinit in combinatie met bruin.

Na ook nog wat verder te rekenen (maar die berekeningen liggen ondertussen in de vuilbak... af en toe gebruik ik nog liefst pen en papier) maak ik momenteel de volgende mengsels:

CALCINIT: 1200 ml water + 130 gram Calcinit. Dit maakt (we gaan niet op een ml. kijken...) 1300 ml. Hiervan geef ik dan 10ml per liter gietwater aan mijn planten (ik geef ze langs onderen water).

BRUIN: 1200ml water + 125 gram bruin. Dit maak 1250 ml. Hiervan geef ik dan 8ml per liter gietwater.

Ik ben natuurlijk maar een kleine hobbykweker, iemand die zich wat meer wilt specialiseren zal zich waarschijnlijk wel nog veel meer er in verdiepen. Ik stuur ook gewoon bij met behulp van EC-meter en PH-meter, maar vooral op het uitzicht van de plant.

Maar ik kan wel zeggen dat mijn planten het op die 2 producten echt wel goed doen.

Waar ik eigenlijk naartoe wou gaan met mijn post: Ik gebruik dus ook niet de 1/1 verhouding die hier op het forum de ronde doet. Eerder 0,8/1. Maar ik heb in het begin wel 1/1 gebruikt en ik denk niet dat het zoveel zal uitmaken, zeker voor de hobbykweker.
Abio
 
Berichten: 44
Geregistreerd: do jun 08, 2017 12:59 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 15 times

Volgende

Keer terug naar Bemesting, Voeding en Aarde

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast