Pagina 1 van 7

Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: vr jan 12, 2018 6:07 pm
door Stef
Zo, vandaag was het zover, alles binnen dus we konden aan de bak.

Afbeelding

Wel een beetje een hibbe hibbe bakje maargoed, het staat. Kan altijd nog een kwalitatief iets betere nemen in de toekomst. Eerst maar eens zien wat er gaat gebeuren.

Ik heb 10 zaadjes per soort gedaan en omdat ik de plastic labels vergeten was te kopen maar een kleurcodering verzonnen met cocktail prikkers. De gratis Serrano zaadjes laat ik even achterwege. Tips voor bewaren zijn welkom, ze liggen nu in de bureaulade.

Afbeelding

De bak staat nu op de vensterbank met het deksel gesloten, dat stond op de aanwijzing bij de bak en die draai ik dan om als er plantjes omhoog komen. ( Nou ja, gesloten, hier en daar kiert het wel wat) Dan kan er meer lucht doorheen stromen.

Word vervolgd, tips en/of commentaar is van harte welkom.
Groet Stef

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: vr jan 12, 2018 7:46 pm
door stan
Veel plezier.

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: vr jan 12, 2018 7:48 pm
door Gijs
Houdt ons op de hoogte!

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: za jan 13, 2018 7:29 pm
door Eugene
Succes Stef. En bij twijfel gewoon vragen. Het werkt hier net als op het BBQ-forum :D

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: za jan 13, 2018 10:07 pm
door Stef
No worries, daar zijn fora tenslotte voor, ik kom nog wel een paar keer in de lucht.

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: do jan 18, 2018 11:38 am
door Stef
Inmiddels zijn we een aantal dagen verder en in 3 van de 30 potjes zie ik kleine witte puntjes opkomen (jippie) de garden salsa en jalapeno beginnen al, bij de hot paper lantern is nog niets te zien, de bak staat op de vensterbank op een rooster dus overdag lekker warm (heb roosters in de vensterbank zodat de hitte er goed onder vandaan kan)

Afbeelding

Gisteren even de temperatuur gemeten, zit rond de 25 graden in de propagator, in de nacht zal dat ongetwijfeld wel wat terugzakken. Van de week heb ik wat huishoudfolie over de bak gedaan want het deksel sluit voor geen meter ( mompelt iets over goedkope troep :evil: *&^%&$).
Ik ga zo maar eens even kijken of ik ergens een 60cm tl kan vinden in daglicht 865. Als er mensen tips hebben voor zo'n lamp of als er dingen zijn die ik beter anders kan doen dan hoor ik het graag.

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: do jan 18, 2018 1:58 pm
door Stef
Dat valt nog niet mee om voor weinig een tl te vinden met het juiste licht dus voor een andere oplossing gekozen. Ik had nog een tl balk liggen, 3100 Lumen, 36 watt en 6400K. Daar dus maar een bak omheen gemaakt van wat dun multiplex wat ik ook nog had.

Afbeelding

De balk past er zo precies in en met een kleine aanpassing kan de lamp in hoogte meegroeien met de plantjes.

Afbeelding

Aangesloten op een tijdklok, ingesteld van 0600 tot 2200 uur. Kom vaak 16 uur licht tegen dus dat heb ik maar aangehouden.

Afbeelding

Omdat mijn vrouw in de avond geen extra licht wil heb ik de bovenkant maar afgedekt met dikke alufolie, dat reflecteert ook nog een beetje en er komt nu weinig licht door de bak. De onderkant heb ik opengelaten zodat ook de radiator lekker warmte kan blijven leveren. Straks wel even de thermometer erin hangen en eens kijken wat de temperatuur word met de lamp erbij.

Wederom zijn tips/commentaar welkom.

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: do jan 18, 2018 2:14 pm
door Jeroen-Amerongen
Leuke oplossing zo, krijg thuis ook al klachten over het roze licht in de kamer... :lol:

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: do jan 18, 2018 2:18 pm
door Stef
Vraagje, moet ik dat doorzichtige deksel nu op de prop laten met de lamp erboven of moet die eraf?

Re: Stef's 1e keer....

BerichtGeplaatst: do jan 18, 2018 2:19 pm
door Markos
Goeie oplossing! Kleurtemperatuur maakt niet zo heel veel uit, het verschil wat je er mee bereikt is volgens mij slechts klein. 6500K wordt volgens mij aangeraden voor kiemen, dus daarmee zit je dan sowieso goed. Maar ook voor de groei zou dit prima moeten zijn. Als je voor weinig tl-buizen wilt kan je altijd op marktplaats kijken. Omdat bedrijven steeds vaker willen afstappen van tl worden tl-buizen en armaturen vaak voor weinig of zelfs gratis weggedaan. Kan je meteen wat verschillende kleurtemperaturen kopen mocht je dat voor je gevoel toch liever wel hebben.
Let er wel op dat je af en toe wat verse lucht in je propagator laat. Ik zette de mijne er vaak een beetje scheef op zodat er wat verse lucht bij kon. Dat was echter wel later in het seizoen (en dus warmer). Anders kreeg ik schimmel als ik het mij goed herinner.
Ik weet niet hoe dicht hij er nu op staat, maar je mag de buis er echt dicht op zetten. De buis wordt niet heel warm, wel even in de gaten houden of je plastic kap niet gaat vervormen, maar dat zal niet zo snel gebeuren.