Automatische voedingsregulaar

Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor pieterbl » di apr 09, 2013 7:43 pm

Omdat ik dit jaar voor het eerst "grootschalig (>30 planten)" pepers ga kweken vroeg ik mij laatst het volgende af:

“Als mijn peperplanten van de zomer naar buiten gaan, hoe kan ik ervoor zorgen dat als ik overdag aan het werk ben of ’s zomers op vakantie, mijn planten toch de juiste hoeveelheid voeding hebben???”

Ik wil immers niet thuiskomen na een zonnige dag of week en er achter komen dat mijn planten heel zielig kijken/kapot zijn. Aangezien ik de beschikking heb over een flinke dompelpomp (750W), slangensysteem, druppelaars en een opslagvat, had ik verschillende ideeën overwogen, maar allemaal verworpen na enige denkwerk:


1. Tijdschakelaar op mijn dompelpomp op vaste tijdstippen en intervals.

Hoe dan om te gaan met een super warme dag (wanneer de planten flink slurpen), een fikse regenbui of bewolkt weer (wanneer de planten wat minder verdampen). Of wel dan krijg je een super droog dan wel super nat substraat, wat niet wenselijk is.

2. Tijdschakelaar verstellen op basis van de weersvoorspelling.

Dus nagaan hoeveel minuten de pomp moet draaien om de plant op een warme dag van voeding te voorzien en op een minder warme dag, maar dat vond ik te omslachtig en teveel werk kosten. Zeker wanneer ik een aantal weken op vakantie ben met bv extreme weer-schommelingen gaat dit niet lukken….

3. Soort autopot-systeem

Te duur voor het aantal planten wat ik buiten wil kweken (30+) en als ik het zelf maak teveel werk…

4. Weegsysteem maken met 1 pot en de pomp aan schakelen als het systeem een bepaald gewicht meet.

Het systeem moet dan het toenemend gewicht van de plant mee corrigeren, vond ik teveel en te omslachtig “afstelwerk”.

5. Soort hydroponics systeem of eb-vloed

Persoonlijk werk ik liever met organische substraten, omdat daar mijn A-B voeding in eerste instantie op is afgestemd. Alhoewel dit systeem voor de toekomst misschien wel interessant is.

6. Automatisch systeem kopen met bodemvochtsensoren

Bijvoorbeeld een Gardena microdrip systeem. Alleen wat duur en te weinig uitdaging…Na wat rondneuzen op het forum en de draadjes van met name Tom, was mijn idee om de laatste optie zelf te maken, dus een automatisch voedingsregelsysteem op basis van het bodemvocht.

In eerste instantie het meten van het bodemvocht van 1 plant en daar de pomp op aansturen voor de overige planten. Alhoewel ik denk dat ik iets meer sensoren ga kopen, mocht 1 niet werken/foute meetwaarden geeft.

Na overleg met Tom over wat er allemaal mogelijk was, tot inkeer gekomen dat het maar moest gebeuren en alle onderdelen aangeschaft, te weten:

· Een microcontroller, “het brein van het systeem”.

· Een bodemvochtsensor die de “input van het systeem mogelijk maakt”

· Een schakelaar (die 230V ‘aankan’) voor het dan wel in- of uitschakelen van de dompelpomp op basis van het bodemvocht.

Hierbij een versimpelde grafische weergave van de opzet:

Afbeelding

Met hulp van Tom, de volgende onderdelen besteld nodig voor het maken van dit systeem:

· Arduino Mega 2560

· Bodemvochtsensor

· 2 kanalen relais

· Kabels (female x male, female x female)

· Power supply voor mijn Arduino (230V / 9V)


Totale prijs € 24.3

Nu alle onderdelen, na 3 weken, uit China zijn aangekomen ben ik begonnen met hulp van Tom om tutorials te maken en testopstellingen, om zo de onderdelen los van elkaar te testen.

Allereerst software geïnstalleerd voor het programmeren van de Arduino (IDE 1.0). Zo kan ik de data van de sensor uitlezen, intern verwerken en vervolgens een regelactie aansturen naar het relais. Zo gezegd zo gedaan, met een paar simpele codes (opgezocht op internet en via Tom) is het gelukt om de sensor uit te lezen en de relais aan te sturen vanuit de Arduino.

Echter kwam ik meteen op een probleem. De Arduino heeft 1 5V aansluiting, terwijl zowel mijn sensor als relais 5V nodig hebben als voeding. Aangezien ik meer "softwarematig" onderlegd ben dan elektrotechnisch, wil ik niet te moeilijk doen met solderen e.d.
Zeker omdat ik zelf niet de beschikking heb over een soldeerbout, dat moet ik dan in het weekend op mijn werk doen :(

Heeft iemand een oplossing om een dergelijk voedingsprobleem met een microcontroller als een Arduino makkelijk op te lossen, zonder al te veel elektrotechnisch aan de gang te moeten... ;)

Nu heb ik het probleem als volgt opgelost (combineren van twee draadjes in 1 aansluiting, maar dat vind ik niet zo netjes :oops: ):

Afbeelding

Omdat ik ook een temperatuur/RV sensor heb besteld (uit China :D ) en hierop een actie wil ondernemen (verwarmen of bevochtigen met het andere kanaal van het relais), zoek ik graag een mooiere oplossing dan het splitten van kabels...

Een beetje een lang verhaal, maar later volgt meer informatie over aansluitingen, code, maar bovenal resultaten… :mrgreen: :D :lol:
Laatst bijgewerkt door pieterbl op wo apr 10, 2013 8:47 am, in totaal 2 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
pieterbl
 
Berichten: 1155
Geregistreerd: vr nov 02, 2012 12:16 pm
Woonplaats: Renkum
Has thanked: 264 times
Been thanked: 345 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor Anchillique » di apr 09, 2013 8:17 pm

Helemaal geweldig, met uitleg, fotos en prijzen erg leuk om te volgen.
In mijn eerste kas op het dak seizoen wilde ik dit ook graag, pomp en nog wat andere dingen aangeschaft maar ik kwam ook met het probleem van te natte en te droge potten te zitten dus maar opgegeven en goede planten oppassen gezocht( en gevonden).
leuk om te zien dat jij het nu pro aanpakt, ik ga dit zeker volgen en als het succesvol blijkt, krijg ik mijn man misschien wel zover om het voor mij ook te bouwen ;)

Q
Avatar gebruiker
Anchillique
 
Berichten: 2013
Geregistreerd: za feb 25, 2012 7:12 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 865 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor Billie » di apr 09, 2013 8:34 pm

Hey Pieter,

Leuk dat je de vorderingen met het forum wil delen!! :D
DIY projecten hebben dadelijk mijn interesse, dus als ik kan helpen doe ik dit graag...

pieterbl schreef:Zeker omdat ik zelf niet de beschikking heb over een soldeerbout, dat moet ik dan in het weekend op mijn werk doen

Een soldeerbout moet echt niet veel kosten hoor. Ik doe op de moment nog alles met de deze...Ik denk dat ik die mét een rolletje soldeersel 8€ betaald heb in de Brico of Gama...
Afbeelding


pieterbl schreef:Heeft iemand een oplossing om een dergelijk voedingsprobleem met een microcontroller als een Arduino makkelijk op te lossen, zonder al te veel elektrotechnisch aan de gang te moeten...

Je kan als tijdelijke oplossing een breadboard kunnen gebruiken. Op onderstaande foto zie je dat het breadboard aan de buitenzijden lijnen heeft waar je de positieve en negatieve lijnen op kunt verbinden...
Afbeelding

Of je zou een stukje protopcb kunnen nemen en hier met een paar headers een verdeelpunt maken voor de 5v en de GND
Afbeelding

De headers kan je op maat afbreken en het protoboard kan je met een stanleymes op maat snijden...
Afbeelding

Daarna is het kwestie van het protoboard om te draaien en met wat solduur alle punten met elkaar verbinden. Et voilla...
Afbeelding

Er zullen nog wel mogelijkheden zijn...bvb met lusterklemmetjes werken en deze op een plankje vijzen samen met de arduino. Je kan deze laatste dan van het plankje houden door spacertjes (deze vind je in oude pc's. Ze houden het moederbord van de kast af...) tussen de arduino en het plankje te steken...Manieren zat en zolang je geen kortsluiting maakt kan je veel manieren bedenken ;)
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor pieterbl » di apr 09, 2013 8:41 pm

Ha Tom,

Bedankt voor je heldere uitleg + ideeën.

Bij de laatste optie de protopcb, moet je dan de 5V output uit de Arduino (female x male) in 1 van de connector pennetjes op het board steken en vervolgens alle andere dingen (dus in mijn geval sensor + relais) met een naastgelegen pennetje verbinden (nadat er gesoldeerd is natuurlijk :mrgreen: )?

Bedankt
Pieter
Avatar gebruiker
pieterbl
 
Berichten: 1155
Geregistreerd: vr nov 02, 2012 12:16 pm
Woonplaats: Renkum
Has thanked: 264 times
Been thanked: 345 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor the rené » di apr 09, 2013 8:42 pm

Avatar gebruiker
the rené
 
Berichten: 548
Geregistreerd: za jul 14, 2012 9:23 pm
Woonplaats: dedemsvaart
Has thanked: 278 times
Been thanked: 177 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor timm » di apr 09, 2013 9:06 pm

Soldeerbouten hoeven inderdaad niet duur te zijn.Heb er 1 op gas van Ferm die geloof iets van 20 of 30 eu was.Je kunt ook een kroonsteentje pakken en daar je draden mee splitsen?
Avatar gebruiker
timm
 
Berichten: 2732
Geregistreerd: zo jan 01, 2012 1:49 pm
Woonplaats: Breda
Has thanked: 497 times
Been thanked: 399 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor Robert » di apr 09, 2013 9:57 pm

Pieter, zo te zien ben je goed bezig!
Grappig, ik als elektronicus kies als hobby het telen van chiliplanten, jij als tuinbouw deskundige pakt nu de elektronica hobby op :D
Ik ben het met Tom eens, gezien hetgeen je gaat doen denk ik niet dat je om een soldeerbout heen komt. Zo'n breadboard is leuk om snel iets op te bouwen om te testen of het werkt, maar dat kun je in de praktijk niet betrouwbaar gebruiken.
Je gaat een druppelaar systeem gebruiken, is die 750W pomp dan niet wat aan de grote kant?
Avatar gebruiker
Robert
Moderator
 
Berichten: 2433
Geregistreerd: zo jan 01, 2012 4:04 pm
Woonplaats: Gld, NL
Has thanked: 270 times
Been thanked: 1283 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor Jackass123 » di apr 09, 2013 10:50 pm

na zelf al eens een mechanisch systeem gebouwd te hebben, lijkt me dit een leuk project, alleen mijn probleem is dat ik totaal niet kan programmeren.
Hier hetgene ik zelf in elkaar geknutseld heb, en van de zomer buiten mee verder ga.
viewtopic.php?f=23&t=928
Jackass123
 
Berichten: 107
Geregistreerd: do apr 12, 2012 9:52 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor Billie » wo apr 10, 2013 6:50 am

pieterbl schreef:Bij de laatste optie de protopcb, moet je dan de 5V output uit de Arduino (female x male) in 1 van de connector pennetjes op het board steken en vervolgens alle andere dingen (dus in mijn geval sensor + relais) met een naastgelegen pennetje verbinden (nadat er gesoldeerd is natuurlijk :mrgreen: )?

Yup, zo is dit helemaal goed ;)

the rené schreef:of zelf ff een printje maken.

http://www.newtone-online.nl/?Zelf_printjes_maken

Hier ben ik op de moment mee bezig...

Jackass123 schreef:na zelf al eens een mechanisch systeem gebouwd te hebben, lijkt me dit een leuk project, alleen mijn probleem is dat ik totaal niet kan programmeren.

Daar kunnen wij je altijd wel een handje mee helpen hé ;)
Avatar gebruiker
Billie
Moderator
 
Berichten: 5226
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 9:12 am
Woonplaats: Kwaadmechelen
Has thanked: 806 times
Been thanked: 1471 times

Re: Automatische voedingsregulaar

Berichtdoor pieterbl » wo apr 10, 2013 8:44 am

Allen bedankt voor de leuke reacties en de handige en creatieve ideeën! :clap :b :h

Billie schreef:Yup, zo is dit helemaal goed ;)


Mooi zo dan moet het maar op die manier... :mrgreen:

Ik heb zojuist de onderdelen hiervoor besteld:

- Prototype PCB voor Arduino

- Connector pins voor prototype board

Totale prijs € 3.57

Jackass123 schreef:na zelf al eens een mechanisch systeem gebouwd te hebben, lijkt me dit een leuk project, alleen mijn probleem is dat ik totaal niet kan programmeren.
Billie schreef:Daar kunnen wij je altijd wel een handje mee helpen hé ;)


Absoluut, en vergis je niet ondanks dat ik wat meer thuis ben in programmeren, kijk ik ook alles af via tutorials, Arduino forums en internet-bronnen. De code is tot nu toe zo recht toe recht aan, dat dit ook bij jou gaat lukken. Het is echt geen "rocket science", gewoon "hobbymatige prul-science" :mrgreen:.

Robert schreef:Grappig, ik als elektronicus kies als hobby het telen van chiliplanten, jij als tuinbouw deskundige pakt nu de elektronica hobby op :D


Haha het kan raar lopen. Al is het bij mij te doen om het doel (automatisering) en niet zozeer het prullen aan elektronica. Ik kan daardoor nog niet echt spreken over een "elektronica-hobby", maar wat niet is kan nog komen ;) :lol:

Robert schreef:Je gaat een druppelaar systeem gebruiken, is die 750W pomp dan niet wat aan de grote kant?


Ja dat klopt het is een vrij zware pomp voor mijn druppelsysteem, maar ik kon deze (oude) pomp gratis van mijn werk meenemen (anders werd hij weggegooid). Aangezien het relais 230V is en maximaal 10A aankan, had Tom voor mij berekend dat het relais zo'n 1600W maximaal kan schakelen.

Dan zit ik nog redelijk veilig toch???
Of denk je met opstart van de pomp (pieken e.d.) dat het problemen gaat geven, ofwel raadt je me aan om met dergelijk opstelling een lichtere pomp te nemen???

Timm schreef:Je kunt ook een kroonsteentje pakken en daar je draden mee splitsen?


the rené schreef:of zelf ff een printje maken.


Mocht het met de prototype PCB niet lukken kan ik altijd hieraan denken ;)

Anchillique schreef:leuk om te zien dat jij het nu pro aanpakt, ik ga dit zeker volgen en als het succesvol blijkt, krijg ik mijn man misschien wel zover om het voor mij ook te bouwen ;)


Dank, maar zo "pro" ben ik nou ook weer niet hoor. Ik voel me meer als een "dummie" :lol: , die gewoon wat probeert door te leren van wat ervarende mensen (zoals Tom en andere Arduino-forumleden). Ik kijk bv veel op youtube voor de praktische uitleg en de achtergrond.

Ik zal de uitleg zo simpel mogelijk proberen te houden, dan kan je altijd beslissen om zoiets zelf te gaan maken (of uit te besteden natuurlijk ;) )
Laatst bijgewerkt door pieterbl op wo apr 10, 2013 8:58 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
pieterbl
 
Berichten: 1155
Geregistreerd: vr nov 02, 2012 12:16 pm
Woonplaats: Renkum
Has thanked: 264 times
Been thanked: 345 times

Volgende

Keer terug naar Experimenten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast