Inmaken van de laatste batch

Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Jan » ma okt 30, 2017 7:05 pm

Heeft er iemand nog een leuk recept om pepers in te maken?

Ik heb dit weekend de kas leeg gehaald en nu ligt hier een kilo peper om iets leuk mee te doen. :D
Ik dacht heel traditioneel inleggen in inmaakazijn met mosterdzaad ofzo, maar wellicht heeft iemand iets dat meer trendy is?

thx :P
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 565
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 120 times
Been thanked: 286 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor goosman » di okt 31, 2017 10:39 am

Sriracha ! Is heel goed in te vriezen en héérlijk. Blijft ook wekenlang goed in de koelkast.
Je kunt allerlei variaties maken door ingredienten toe te voegen (gember, citroengras, koriander etc).

https://www.youtube.com/watch?v=y9SFsCfxJy0
Avatar gebruiker
goosman
 
Berichten: 336
Geregistreerd: di jan 05, 2016 4:46 pm
Woonplaats: Laarbeek
Has thanked: 620 times
Been thanked: 377 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Jan » wo nov 01, 2017 6:23 pm

Leuk! Daar ga ik zeker een potje vol van maken.

Ik zag ondertussen ook een leuke wiki voor nog meer inspiratie.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hot_sauces
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 565
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 120 times
Been thanked: 286 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Ralf » ma nov 06, 2017 1:57 pm

Heb je al eens gefermenteerd? Zeer aan te raden, het meeste hier wordt gefermenteerd, het geeft een intensere smaak en niet te veel hitte-verlies.
Avatar gebruiker
Ralf
 
Berichten: 272
Geregistreerd: do jan 22, 2015 10:33 am
Woonplaats: Waalre
Has thanked: 90 times
Been thanked: 137 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Jan » ma nov 06, 2017 7:41 pm

Ik heb de jalapeno's heel traditioneel ingelegd in azijn, met wat knoflook, dille, mosterdzaad en suiker. De rocoto's heb ik verwerkt tot een sriracha. De jalopeno's moeten uiteraard nog wat rijpen, maar ik kon het proeven niet laten. Beide resultaten zijn onbehoorlijk lekker! :D

Helaas willen mijn foto's nu even niet laden, maar die komen binnenkort.
*edit: aanhouder wint
Afbeelding


En JA, fermenteren is ook heel erg leuk en lekker. :b :b Daar heb ik nog wat potjes en flesjes van vorig jaar van, dus dit jaar even iets anders.
Afbeelding
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 565
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 120 times
Been thanked: 286 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Sol » ma nov 06, 2017 11:33 pm

Jan schreef:Ik zag ondertussen ook een leuke wiki voor nog meer inspiratie.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hot_sauces

Ik kan Blair's Death sauces er niet in vinden?
Avatar gebruiker
Sol
 
Berichten: 582
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 11:07 pm
Woonplaats: Midden Nederland
Has thanked: 30 times
Been thanked: 167 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Jan » di nov 07, 2017 6:29 pm

Ach Sol,
Het is een wiki. Die ontbrekende items moet je gewoon zelf toevoegen. Al dan niet met een request voor het recept.
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 565
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 120 times
Been thanked: 286 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Sol » wo nov 08, 2017 9:07 am

Jan schreef:Ach Sol,
Het is een wiki. Die ontbrekende items moet je gewoon zelf toevoegen. Al dan niet met een request voor het recept.

Ik zocht net op WiKi en nu krijg ik via YouTube ineens: Buck Rogers Twiki the Robot van awesomelybadcrap en bidi bidi bidi thats all buck. M'n gebruik werd in een fractie van een seconde geprofileerd. Ik zit vast in een search bubble en dat terwijl ik never nooit akkoord ben gegaan met de zoekvoorwaarden van Google en ze mij dus helemaal niet mogen profileren en mijn gegevens gebruiken in andere diensten die zij aanbieden.

Wat wordt de wereld toch vermoeiend met al die `gemakken` van het internet.

Naast de PTPt is mijn resterende tijd beperkt. Ik stop m'n tijd liever in van die heerlijke saus maken, zoals die van jou. Ziet er goed uit. ;)

(Heeft de Google bot dat al geanalyseerd en krijg ik dadelijk saus aanbiedingen?)
Laatst bijgewerkt door Sol op do nov 09, 2017 12:14 am, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
Sol
 
Berichten: 582
Geregistreerd: ma jan 02, 2012 11:07 pm
Woonplaats: Midden Nederland
Has thanked: 30 times
Been thanked: 167 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor goosman » wo nov 08, 2017 11:13 am

Sol schreef:(Heeft de Google bot dat al geanalyseerd en krijg ik dadelijk saus aanbiedingen?)


Dat bespaard dan wél weer eindeloos zoeken op Wiki of Google...eens zal de Blair's Death sauce ook wel voorbij komen :mrgreen:

Er zijn by the way opties om het Google en trawanten moeilijker te maken. Dat heet anoniem surfen en er zijn genoeg tutorials om je de truc uit te leggen....
Avatar gebruiker
goosman
 
Berichten: 336
Geregistreerd: di jan 05, 2016 4:46 pm
Woonplaats: Laarbeek
Has thanked: 620 times
Been thanked: 377 times

Re: Inmaken van de laatste batch

Berichtdoor Jan » wo nov 08, 2017 8:01 pm

Sol schreef: Ik stop m'n tijd liever in van die heerlijke saus maken, zoals die van jou. Ziet er goed uit. ;)


Is ook super lekker, wel wat HOT, maar dat mag voor dit forum geen issue zijn. Hier dan mijn recept, op basis van inspiratie uit de eerder genoemde video.

500 gram peper (liefst pepers met een beetje vlees, alleen dunne velletjes schiet niet op)
450 ml azijn
200 gram suiker
2 bollen knoflook (ja, bollen, geen partjes) :D
Verder wat kruiden en ingredienten die je lekker vind.
Ik had een stukje gember 2cm en een eetlepel thaise vissaus, het sap en schilschraapsel van 2 limoenen.

De volgorde van bereiden is een beetje van belang. Ik wilde een egale saus, zonder stukjes. Dus:

Kook de peper in azijn met suiker, knoflook en gember. Ongeveer een half uur, zachtjes koken tot alles echt heel zacht is.
Lepel de ingredienten uit de pan en laat de pitjes achter in de pan.
Zeef de rest van de azijn met pitjes, zodat je de pitjes weg kan gooien.
Staafmixer de uitgeschepte pepers en knoflook heel fijn.
Doe de gepureerde massa in een vergiet en prak met een lepel door het vergiet. Er blijft een droge restmassa over. Die droge massa waar nog heel veel zaadjes inzitten heb ik weggedaan, maar je kunt het evt verwerken tot ... whatever. (poeder, sambal, verzin het zelf. ;) )
Na het zeven heb dan een hele fijne saus over.
Daar gaat de rest van de ingredienten door.

proeven... zout bij? zuur bij? suiker bij?
is de saus dik genoeg? Ik heb er wat zetmeel bij gekookt om hem dikker te krijgen.
Wat minuten om de zetmeel te activeren en de saus is klaar. In de potjes en een leuk label erop.
:D
Ruillijst voor elk seizoen
Avatar gebruiker
Jan
 
Berichten: 565
Geregistreerd: za dec 31, 2011 9:22 pm
Woonplaats: Drenthe, NL
Has thanked: 120 times
Been thanked: 286 times


Keer terug naar Recepten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast