Gecultiveerde soorten

Over het algemeen word aangenomen dat de chili peper voor het eerst gecultiveerd werd door de mensen in Centraal en Zuid-Amerika, omstreeks 7000BC. Inmiddels zijn er nu een verbluffend aantal van meer dan 3000 geregistreerde soorten, variërend van de mildste 'bell' peper tot de extreem hete Habanero's en Trinidad Scorpion Buth T.


De Gecultiveerde soorten:   

De 5 gecultiveerde soorten Annuum, Baccatum, Chinense, Frutescens en Pubescens zijn de meest voorkomende, verkrijgbare soorten, voor de chilli liefhebbers en iedere soort heeft zijn eigen kenmerkende karakteristieken.

                                                                                                                                              
Capsicum Annuum (ANN-you-um)

         

Annuum wat  „jaarlijkse“ betekent, is eigenlijk een onjuiste benaming gezien alle pepers meerjarig zijn in de geschikte omstandigheden. Deze soort is het gemeenschappelijks en uitgebreid gecultiveerd van de vijf geacclimatiseerde soorten en omvat Ancho, Bell Pepper, de Cayennepeper, Cuban, De Arbol, Jalapeno, Spaanse peper, Pequin, Serrano, en alle pepers met een “was-laag”. Annuum werd vroeger ingedeeld in twee categorieën, zoete (of mild) en Hete pepers. Maar, het moderne kweken heeft dat onderscheid doen vervagen omdat er nu hete Bell pepers en zoete Jalapeno's worden gekweekt

Capsicum Baccatum (bah-COT-tum or bah-KAY-tum)

            

Baccatum ‘op bes lijkend’ is onder Zuid Amerikaanse kwekers ook wel bekend als Aji’s. Er zijn bijna net zoveel baccatum soorten als annuums, met pepers verschillend van mild tot erg heet. De soort baccatum word over het algemeen onderscheiden van andere soorten door de geel-groen gebruinde vlekjes op de  “corollas” (bloemen) als ook de gele stampers. Veel van de baccatum soorten worden erg groot, soms wel 1.50 m hoog en de vruchten groeien meestal naar boven, maar gaan naar beneden hangen als ze afrijpen

Capsicum Chinense (chi-NEN-see)

          

Chinense betekend ‘uit China’ wat een verkeerde benaming is want deze soort komt oorspronkelijk uit het Amazone gebied en komt nu veel voor in de Carabische eilanden, Centraal- en Zuid Amerika maar ook in de tropen. Deze soort heeft de heetste type pepers als habanero’s, Scotch Bonnet en de legendarische Red Savina. De pepers maar ook de planten verschillen nogal maar heel herkenbaar is het  fruitige aroma, dat word omschreven als abrikoos-achtig. De Chinense groeit het best in een vochtig klimaat omdat het een tropische soort is. Het zijn trage groeiers, hebben een relatief lange zomer nodig en de zaden kunnen er lang over doen om te ontkiemen

Capsicum Frutescens (fru-TES-enz)

           

Frutescens betekend ‘heester’of ‘ruig begroeid’, deze soort wordt niet veel gekweekt met uitzondering van de Tabasco, die sinds 1948 in hun wereld beroemde sauzen word gebruikt. Er is echter nog een beroemde soort, die groeit in het Amazone
gebied van Brazilië, maar er waarschijnlijk ook zijn oorsprong vindt, nl de Malagueta. Frutescens groeien compact, hebben veel takken en worden zo’n 30cm – 1.20m hoog, afhankelijk van de weersomstandigheden. De bloemen hebben een groenige- witte, zonder vlekjes en paarse stampers. Het onderlinge verschil tussen de pepers is minder dan bij Andere soorten (met uitzondering van de Pubescens), ze zijn meestal klein, puntig en groeien als het ware omhoog.  Deze soort leent zich uitstekend voor het kweken in potten, waar een enkele plant wel 100 pepers kan produceren.

Capsicum Pubescens (pew-BES-enz)

             

Pubescens betekend zoveel als ‘harig’ en is de minst voorkomende van de 5 soorten, maar is de enige gecultiveerde capsicum soort, zonder in het wild groeiende soorgenoten. Alhoewel, men zegt dat de ‘Cardenasii‘ en de ‘Eximium‘ toch wel erg aan elkaar verwant zijn. Pubescens heeft de eigenschap, naar boven groeiende pepers te produceren, aan planten die wel 2.40m groot kunnen worden, maar een groote van 60cm is eigenlijk meer normaal. De pepers zijn meestal appel- of peer vormig.       
Erg interessant is het feit, dat deze soort zich zo onderscheid van de andere, dat deze dus niet kunnen kruisbestuiven. Een andere karakteristieke eigenschap van deze soort zijn de zwarte zaden. Een paar voorbeelden hiervan zijn de Peruaanse ‘Rococto’ en de Mexicaanse ‘Manzano’. Waarschijnlijk is dit de meest moeilijke soort om te groeien.

 

Door: H.bouwmeester (Foto's H.bouwmeester, ChilliPeper.NL)

Chillipeper Logo

WildChilli.EU Wild Capsicums - Wild Chili's - Don't play with fire , Play with wild chili's