Zaden oogsten

Pepers zijn warmteminnende groentes, ze worden dus beter in een serre of kas geteeld omdat er dan een microklimaat heerst en ze zich optimaal gaan voelen. Het zijn groentes die stilaan de weg naar de keuken kennen ondanks ze erg pikant kunnen zijn. Daarom tijd om even het nemen van zaden uit de doeken te doen zodat er in het voorjaar gezaaid kan worden.

FOTOHoe ga je te werk?

Anders dan dit gebruikelijk is bij tomaten gaan we bij pepers geen gistingsproces toepassen. Neem een bokaal of glas bij de hand, potlood en papier en natuurlijk de nodige peper of paprika soort. Halveer de vruchten en haal er de zaden uit. Dit gaat erg vlot en neemt dus niet veel tijd in beslag. Let wel!: gebruik handbescherming bij hete pepersoorten om branderige ogen en vingers te vermijden. Doe de zaden in de bokaal en voeg wat water toe.

 

Waarom water?

Door het toevoegen van water aan de zaden zal al gauw duidelijk worden welke zaden effectief bruikbaar en kiemkrachtig zijn. Zaden die niet bruikbaar zijn, of onbruikbare elementen zoals stokjes en afval zullen nu gaan bovendrijven. Een erg eenvoudige manier van zaden nemen. Hierna kan je de zaden laten drogen op een doekje en zodra ze droog zijn gaan verpakken.

Chillipeper Logo

WildChilli.EU Wild Capsicums - Wild Chili's - Don't play with fire , Play with wild chili's